#lesetipsfraenforfatter: Hva leser Are Kalvø?

12. april 2021

Det er ikke bare standup og sprell Are Kalvø har å by på. For i tillegg til å være komiker, har sunnmøringen også utgitt en rekke satiriske bøker, sist Hyttebok frå Helvete. I ukens #lesetipsfraenforfatter spør vi hva han har på leseagendaen.

– Eg les som regel eit par bøker samtidig, så eg kan variere etter humør og lyst. No les eg Shuggie Bain av Douglas Stuart, om fattigdom, alkoholisme og utanforskap i Skottland på 80-talet, forteller Kalvø.

For å tøffe seg, leser han for sikkerhets skyld boken på engelsk. Noe det hender at han angrer på, ettersom romanen er skrevet på Glasgowdialekt.

– Men av og til, når eg les replikkar høgt for meg sjølv, og kjenner meg skikkelig skotsk, då er det verkelig verd det, sier han, og legger til:

– Og så les eg Obama-boka. Det kan ta tid. Men det er bra, altså.

Kalvø er, ifølge seg selv, Norges 57. morsomste mann. Ved første øyekast ser det kanskje ikke slik ut, men han foretrekker morsomheter i litteraturen også.

– Tydelegvis liker eg å lese om alkoholisme, utanforskap og verdenspolitikk. Nei, ærlig talt, eg les mykje samtidsltteratur og blir veldig glad når eg kjem over ein roman som verkeleg er morsom, sier han, og tilfører:

–No fremover skal eg lese mykje nytt. Og alt som kjem ut som er skikkelig morsomt. Eg har ikkje planar om å lese tunge ting når den tida vi er inne i no er over.

Når Kalvø skal kose seg med en god bok, er det aller helst i en sofa eller stol med utsikt, eller på restaurant. Lurer du på hva satirikeren selv legger i en virkelig morsom roman, har han et par definisjonskriterier:

– Det er ikkje sånn «Haha, artig at vi som har studert litteraturvitenskap også av og til kan føle at vi er med på noko kult»- mosomt. Eg meiner verkeleg morsomt. Eg saknar norske romanar som er stolte av å vere fulle av gode vitsar, innrømmer han.

Etter vår mening byr Kalvøs utgivelser på en gullrekke av gode vitser. Mer har vi også i vente, for på spørsmål om han skriver på noe nytt nå, har han et kort og greit svar:

– Jada.

Tiden får vise hva det blir. Vi venter i spenning på mer, og har stor tro på at kommende bøker inneholder flere Kalvøske gullkorn.

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD