Vannbestandig e-leser med IPX7 eller IPX8: hvor godt er enheten din beskyttet?

28. juli 2022

Kan du forestille deg sommer uten en drømmeferie et sted i nærheten av vannet? Eller uten en god bok? Til glede for alle som elsker å lese utendørs, er tre nåværende PocketBook-modeller beskyttet mot vann i henhold til IPX8-standarden: PocketBook Touch HD 3, PocketBook InkPad 3 Pro og PocketBook Era.

Men hva ligger bak disse "IPX8"-bokstavene og tallene? Holder e-leser virkelig å bli dykke ned i et bad eller et basseng, og hvorfor er det ikke den beste ideen å svømme med en e-leser i sjøen? Svarene på disse og mange andre spørsmål vil du finne i vår artikkel!

Standarder for IP-beskyttelse– hva er de og hva beskytter de enheten din mot?

IP eller Ingress Protection er en internasjonal standard for å beskytte enheten mot faste partikler og væsker. Med andre ord viser den hvor beskyttet e-leseren din er mot støv, skitt og vann.

De to første bokstavene IP etterfølges av ytterligere to tegn: tall eller bokstaven X. For eksempel IP20 eller IPX8.

  • Det første tallet (0-6) angir beskyttelsesnivået mot faste partikler.
  • Det andre tallet (0-9) angir beskyttelsesnivået mot vann.
  • Om tallet erstattes med bokstaven X, betyr det at enheten ikke er testet for motstand mot støv eller vann.

Som du kan se så er alt ganske enkelt! Hvis beskyttelsesnivået til enheten for eksempel er IP20, betyr det at den ikke er redd for faste partikler større enn 12,5 mm, men den er ikke beskyttet mot vann. Hvis produsentene rapporterer beskyttelse i henhold til IPX8-standarden betyr det at enheten er vanntett, men at tester for å beskytte den mot smuss og støv er ikke utført.

Du kan lære mer om betydningen av hvert tall i IP-koden på nettsiden til International Electrotechnical Commission. https://www.iec.ch/ip-ratings

IPX7 og IPX8 - hva er forskjellen?

Som du kan se, finnes det mange varianter for IP-beskyttelse, men la oss ta en titt på to av dem som er de mest relevante for e-lesere – IPX7 og IPX8.

Begge kodene indikerer e-leserens vannbestandighet: enheten vil tåle nedsenking i ferskvann og vil fortsatt gi deg komfortabel og sikker lesing. Den eneste forskjellen mellom IPX7 og IPX8 er dybden for nedsenking og tiden enheten kan være under vann.

  • En enhet med IPX7-beskyttelse tåler nedsenking i ferskvann til en dybde på 1 meter i opptil 30 minutter.
  • En enhet med IPX8-beskyttelse kan håndtere nedsenking i ferskvann til en dybde på over 1 meter og i mer enn 30 minutter. Det er ingen klare tall her, som i IPX7, så hver produsent kan uavhengig bestemme det maksimale nedsenkingsnivået for enheten. Hovedsaken er at det må være dypere enn 1 meter. Det betyr at ikke alle IPX8-beskyttede enheter kan vise nøyaktig samme nivå av vannmotstand. PocketBook e-lesere med IPX8-beskyttelse tåler nedsenking i ferskvann på en dybde av 2 meter i opptil 60 minutter.

Kan man senke e-leseren i havet og den er fortsatt vanntett?

Om du planla å kombinere en dykke tur i havet med litt lesing i sommer, så har vi ikke de beste nyhetene for deg. Enhver væskebeskyttelse i henhold til IP-standarden gjelder kun ferskvann uten skadelige urenheter og salter. Med andre ord så er det ingen produsenter som garanterer brukbarheten til en vanntett e-leser etter nedsenking i sjøvann.

Hvorfor er vanntett e-leser en god idé?

Har du noen gang vært ute i kraftig regn med en vanlig bok? Eller mistet den i vannet når du tok et bad? Da vet du at det vil ta litt tid før du kan lese igjen eller kjøpe en ny bok. Den vanntette PocketBook e-leseren kan overleve selv et kraftig regnskyll, nedsenking i badekaret eller tåle vann fra en flaske vann som åpnet seg ved et uhell i vesken din.

Om du liker å lese andre steder enn i hjemmet, som i naturen, på turer og på ferier, så anbefaler vi deg å velge en av de vanntette PocketBook-enhetene, som selv etter å ha falt i vannet ikke vil bli ødelagt.

Tilbake
Aa HD