Charles Dickens-fortellingene du bør se og lese

6. februar 2020

Charles Dickens er en av 1800-tallets mest fremragende, suksessrike og folkekjære forfattere. I anledning han fødselsdag 7. februar vil vi gjerne løfte fram noen av hans beste fortellinger. Dickens historier er fulle av vennlighet, humor og medmenneskelighet, noe som gjør dem ideelle for kino og TV. Siden 1911 (den første filmatiseringen av David Copperfield-romanen), har det blitt produsert mer enn 70 (!) filmer og TV-serier basert på romanene til den britiske forfatteren.

Store forventninger

En spennende roman om en bondegutt fra landsbygda, som plutselig får et priviligert liv med rikdom og luksus i London. Hovedpersonen lærer etterhvert at ingen pengesum kan forandre menneskers personlighet. Den originale romanen er både spennende og lettlest fra første side. Av alle dramatiseringene som er gjort bør du få med deg BBCs tredelte serie fra 2011, som har fått en rekke prestisjetunge priser, inkludert 4 Emmy og 3 BAFTA.

En julefortelling

En litt trist, men opplysende historie med en lykkelig slutt, som har inspirert mange regissører og animatører til ekte mesterverk. Av nyere versjoner er det verdt å nevne den populære animasjonen av Robert Zemeckis med Jim Carrey, Gary Oldman og Colin Firth. For ikke å nevne den nye produksjonen til BBC - en ganske dyster miniserie med Guy Pearce i hovedrollen. Skaperne lager ofte en fortelling som avviker fra originalen, noe som gjør prosjektet enda mer spennende.

David Copperfield

En fantastisk fortelling, full av eventyr- og humor, som Dickens selv anerkjente som sitt mest selvbiografiske verk. Historien handler om en ung mann, som til tross store problemer ikke mister optimismen og troen på seg selv. Dette er kanskje den mest populære Dickens-romanen, og den har blitt filmatisert utallige ganger. Vi foreslår likevel TV-dramaet fra 1999, der Daniel Radcliffe spiller den unge helten.

Oliver Twist

Oliver får ingen enkelt start på livet. Moren hans dør under fødselen, og på barnehjemmet må han tåle konstant sult og mobbing. Gutten bestemmer seg for å flykte, men det tøffe London-livet er heller ikke så lett. Hvis du ikke er kjent med denne eksepsjonelle historien anbefaler vi på det varmeste å kjøpe romanen, og oppleve Oliver Twists fantastiske eventyr. Og etterpå må du se BBCs filmatisering fra 2007, som fikk to BAFTA-priser.

Lille Dorrit

Dette er kanskje er forfatterens mest kontroversielle bok, og mange har kritisert den for sin kompleksitet og mangel på humor. Samtidig beundret både Bernard Shaw og Dostojevskij romanen. Dickens skildrer nok en gang det britiske samfunn fra 1800-tallet med alle sine mangler. Boken fanger og fascinerer leseren fra første side. Miniserien med samme navn, produsert av BBC i 2008, gjenskaper ånden i fortellingen på en svært god måte. Blant skuespillerne finner vi Claire Foy og Matthew Macfadyen, og prosjektet ble nominert til både Golden Globe og BAFTA, og endte opp med hele syv Emmy-priser.

Bonus: Dickensian

Dette er en britisk TV-serie fra 2015, som ikke baserer seg på en bestemt roman, men hele Dickens litteratur. Kjente karakterer fra forskjellige bøker lever i mesterlig gjenskapt London fra 1800-tallet. Deres skjebner er svært godt sammenvevd, og som seer får man vite mange hemmeligheter og svar på spørsmål som gjensto etter å ha lest romanene. En ekte gave fra BBC til alle Dickens-elskere.

Fødselsdagen til Charles Dickens er en utmerket anledning til å lese de uforglemmelige historiene til forfatteren. Du kan enkelt samle alle bøkene PocketBooken din, det være seg som e-bøker eller lydbøker. Kos deg!

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD