#lesetipsfraenforfatter: – En god bok er som en forelskelse!

4. mars 2021

Kampen om de unges oppmerksomhet er tøffere enn noen gang. Forfatter, regissør, kulturskribent og – til og med – quizmester, Christopher Pahle (f. 1982), har brettet opp ermene og er snart aktuell med sin tredje ungdomsroman på Aschehoug forlag. I ukens #lesetipsfraenforfatter retter vi oppmerksomheten mot den yngre leserskaren.

Hvordan føler du barneboklandskapet har endret seg siden du selv var ung?

– Både til det bedre og det verre. Jeg har inntrykk av at romanserier og spesielt science fiction og fantasy for unge har fått et bedre rykte og leverer på et høyere nivå enn før. Samtidig tvinges de gode utgivelsene til å konkurrere ikke bare med flere kommersielle samlebåndsprodukter, men også med så uendelig mange andre ting som kjemper om de unges tid, forteller Pahle og fortsetter:

– Jeg er på ingen måte en motstander av videospill og skjerm, og liker ikke å måle ulike kulturuttrykk opp mot hverandre, men bøker kan gi noe de andre ikke kan. Belønningen er ikke alltid like umiddelbar med en bok som f.eks. en app eller et spill, men desto større grunn til å stå litt i det til den dypere, mer varige gevinsten kommer.

Det meste skal i dag foregå så friksjonsfritt og raskt som overhodet mulig. Fordelene ved dagens mediemangfold er mange, men den store valgfriheten bør likevel ikke undergrave viktigheten av å sitte seg ned med en god bok:

Jeg tror det å måtte forestille seg noe helt selv, sette seg selv totalt inn i perspektivet til en romanfigur med den empatien og refleksjonen det frembringer, og ikke minst holde fokus og tålmodigheten på ett sted over lengre tid gjør oss til bedre mennesker, og er en spesielt viktig egenskap å dyrke og trene opp i vår tid. Det gjelder i alle høyeste grad for oss voksne også, poengterer han.

Hvilken barnebokforfatter har betydd mest for deg?

– Det må nok være C.S. Lewis for det eventyrlige universet, Roald Dahl for den pirrende humoren og de mørke undertonene, og Astrid Lindgren for den gjennomgående humanismen. Ikke så veldig originalt, kanskje. Men de har blitt stående av en grunn, sier Pahle.

Har du noen bøker du vil anbefale barn og tidlig ungdom i dag?

– Det er så utrolig individuelt hvilke bøker som treffer, og det er så vanvittig mye bra der ute.Det viktigste er å prøve seg frem og så finne bøkene som gir deg glede, som ikke virker som en hjemmelekse eller er «riktige», men er det første du vil plukke opp om morgenen og det siste du vil legge fra deg altfor sent på kvelden, sier han og legger til:

– En god bok er som en forelskelse!

Det siste året har Christopher Pahle og Hasse Hope gjort stor suksess som digitale quizmestere med «Hasse & Tophes innendørsquiz». Quizeriet er også tilgjengelig i bokform med samme tittel. For å unngå å videre ramse opp alt den virksomme mannen bedriver, kan vi bare konstatere at Pahle er travel. Likevel tar han seg tid til å tilføre ungdomslitteraturen nytt:

– Nå finpusser jeg tredje bok i science fiction-serien min om tvillingene Kass og Tycho. Den heter Stjernekadettene og kommer ut før sommeren. Det minner meg om at jeg må begynne å tegne kart over planetene i den boken, forresten. Jeg lagde et kart til forrige bok, Fantomplaneten, og det ga mersmak, sier Pahle og avslutter med:

– Alle bøker blir bedre med kart!

Siden debuten med De forbudte solsystemer (2019) har Pahle høstet god kritikk fra landets anmeldere. Er du nysgjerrig på Kass og Tychos fantastiske univers? Eller kanskje heller en quizentusiast? Du finner forfatterens utgivelser i innbundet format eller som ebok til din PocketBook.

God lesing!

(Foto: Catharina Wandrup)

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD