En vår av inspirasjon: Åtte brilliante kvinnelige forfattere og deres mesterverk

5. mars 2020

Mars måned bringer ikke bare med seg en etterlengtet vår med lysere dager og mer sol. Den byr også på en viktig merkedag, nemlig den internasjonale kvinnedagen, 8. mars. I anledning denne dagen vil vi gjerne løfte frem åtte svært talentfulle og suksessfulle kvinnelige forfattere. Deres bøker er solgt i millioner av eksemplarer og har satt sitt kulturelle preg verden over.

Jane Austen

I dag virker det kanskje rart, ja til og med usannsynlig, men en av verdens prominente forfattere skrev ikke under eget navn. På slutten av 1700-tallet og tidlig på 1800 tallet da Austen var aktiv, var det ikke sosialt akseptert for kvinner å leve av å være forfatter. Bøkene hennes ble derfor publisert anonymt, og det er først etter sin død at Jane Austen fikk et velkjent navn.

Bør leses:

“Stolthet og fordom”

Dette er uten tvil en av de største klassiske romanene fra 1800-tallet. Historien har blitt fortalt om og om igjen, gjennom teater, TV-serier og film. Dessuten har den lagt grunnlaget for en annen stor bok, nemlig “Bridget Jones dagbok”.

J.K. Rowling

Hun er mest kjent for fortellingene om Harry Potter, men har også skrevet andre bøker. Karrieren til Joanne Rowling kan minne om historien som fortelles i en av disse: tallrike avslag fra forleggere, gjeld og misforståelser med venner snur etterhvert til en enestående suksess og en fanskare på millioner av mennesker. Dette gjør Rowling til den første forfatteren som tjente en milliard dollar på bøkene sine. Det kaller vi en magisk reise.

Bør leses:

“Den tomme stolen”

Denne boken viser en ganske annen side av Rowling’s forfatterskap enn den vi er vant til. Handlingen finner sted i en engelsk landsby, der det oppstår store komplikasjoner når en av rådsmedlemmene dør, og det ståren tom stol til disposisjon. Dette er en mer voksen roman, uten henvisninger til overnaturlige vesener.

Agatha Christie

Det er nesten skummelt å tenke på at Agatha Christie ble nektet opplæring i lesing av moren. Der kunne verden ha gått glipp av en stor forfatter. Heldigvis lærte den unge Agatha seg å lese på egenhånd i en alder av åtte, og noen tiår senere ble hun en stjerneforfatter innen detektivfortellinger.

Bør leses:

Mord på Orientekspressen

Dette er kanskje det mest populære eventyret om Hercule Poirot, Christies eksentriske, belgiske detektiv. Forfatteren reiste selv med Orientekspressen flere ganger, og havnet en gang i samme situasjon som i boken, der et tog blir stående fast langt fra folk, grunnet svært dårlige værforhold. Den videre utviklingen er imidlertid langt mer spennende i boken, der Poirot nok en gang blir tvunget til å løse et innviklet mordmysterium.

Elizabeth Gilbert

Siden den ble utgitt i 2006, har Gilberts memoarer “Eat, Pray, Love” eller “Spis, elsk, lev” på norsk, blitt en favoritt blant kvinner over hele verden. Gilbert var en anerkjent forfatter allerede før dette, men det var denne boken som virkelig ble en internasjonal bestselger, og satte henne på Time magazine’s liste over verdens mest innflytelsesrike mennesker. Boken ble også til en svært suksessfull film med Julia Roberts.

Bør leses:

Alma Whittakers betydelige oppdagelser

Dette er en fengslende historisk roman fra 1800-tallet, og selv om den er skrevet i vår tid kan den minne om fortellingene til Jane Austen. Historien er levende fortalt, og eventyrene finner sted i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika og i Stillehavet. Her møter vi en fascinerende kvinne som står på terskelen til den nye tiden, men fortsatt må forholde seg til alle realitetene i det 19. århundret.

Charlotte Brontë

Selv om hun bare levde i 38 år var livet til Charlotte Brontë innholdsrikt - fra ugjengjeldt kjærlighet til sin gifte lærer, til stor litterær suksess og en armé av tilhengere med dronning Victoria i spissen. Man tror dessuten at det var Brontë som sto bak den litterære teknikken med et barn som historieforteller. Som Charles Dickens senere innrømmet, lånte han denne ideen til sin berømte roman om David Copperfield.

Bør leses:

Jane Eyre

Da boken først ble utgitt trodde alle, inkludert forleggerne, at det var en talentfull mann ved navn Carrer Bell som hadde ført den i pennen. Boken ble raskt populær, og fikk svært gode kritikker, ikke minst av forfatterkollega William Thackeray, som den andre utgaven av boken ble dedikert til. Sjarmen i “Jane Eyre” ligger ikke bare i selve historien og karakterene, men også i forsøket på å unnslippe de tradisjonelle normene som hersket i den viktorianske tiden.

Elena Ferrante

Den italienske forfatteren har paradoksalt nok skapt stor interesse rundt egen person - fordi ingen vet hvem som egentlig skjuler seg bak det kvinnelige pseudonymet. Det vi vet er i alle fall at vedkommende står bak det som har blitt beskrevet som noen av århundrets beste bøker. De fire bøkene med handling fra Napoli’s gater omtales om Napoli-kvartetten, og ble først utgitt mellom 2011 og 2014.

Bør leses:

Mi briljante venninne

Dette er den første boka i Napoli-kvartetten, som ble utgitt på nynorsk i 2015. Den ble første bok som fikk terningkast seks av VGs anmelder. Dette er en poetisk fortelling om vennskapet mellom to totalt ulike jenter som vokser opp etter andre verdenskrig. HBO har laget en serie basert på boken, og i Norge har den også blitt til en teateroppsetning på Oslo Nye Teater.

Margaret Atwood

Hun er en av de mest bemerkelsesverdige forfatterne i vår tid, og har vunnet Bookerprisen to ganger (i 2000 og 2019). Atwood ble født i Canada, i en familie av forskere. Hun hadde en innholdsrik barndom med mye reising, og viste tidlig talent for å skrive. Gjennom karrieren har hun bevist at hun behersker en rekke ulike sjangre, fra science fiction, til barnelitteratur, noveller og dikt. I 2016 ga hun til og med ut en tegneserie.

Bør leses:

Tjenerinnens beretning (The Handmaid’s Tale)

Den dystre romanen ble først utgitt i 1985 og har siden fått en en kultstatus. Den har høstet priser og stor anerkjennelse fra både kritikere og publikum. Takket være den suksessfulle TV-dramatiseringen fra 2017 har boken igjen blitt svært populær. Om du har sett serien vil vi fortsatt anbefale deg å oppleve originalen!

Donna Tartt

Til fansens fortvilelse har Donna Tartt kun utgitt tre romaner. For den siste av dem fikk hun Pulitzer-prisen. I motsetning til mange forfatter-kollegaer skyr Tartt rampelyset. Hun vil ikke la suksess og anerkjennelse ta fokuset bort fra skrivingen, og å skape fortellinger som tar deg bort fra virkeligheten. Tartt er svært glad i Peter Pan, og forteller at en liten del av Peter Pan er med i alle tekstene hun skriver.

Bør leses:

Goldfinch

Dette er uten tvil Donna Tartt’s mest suksessrike roman, og er både kompleks og lettfordøyelig på én gang. Hvis du synes det er noe kjent med hovedpersonen Theos eventyr, og at de kanskje minner litt om Oliver Twist, så har du nok rett. Tartt har gjentatte ganger fortalt at Charles Dickens er hennes favorittforfatter, og at hans arbeid har hatt sterk innflytelse på henne. Om du ikke ennå har lest den internasjonale suksessboken, kan vi love deg at du har mye å glede deg til!

Tilbake
Aa HD