#lesetipsfraenforfatter: Hva leser Frode Grytten?

11. juni 2021

Frode Grytten er aktuell med novellesamlingen Gut, jente, juni, juli. I ukens #lesetipsfraenforfatter får du vite hva som står på novellemesterens leseagenda, og hvilke bøker han anbefaler videre.

– Akkurat no les eg dikta til den amerikanske poeten Ed Roberson, ei samling kalt To See The Earth Before The End of the World. Han skriv mykje om korleis mennesket rotar rundt og i naturen, ein god vekkar i denne pandemien. I tillegg les eg ein roman av Kevin Barry som heiter Night Boat to Tangier, forteller han.

Grytten har siden sin debut i 1983 utgitt et mangfoldig repertoar av skjønnlitterære tekster. Når han selv skal begi seg ut på et nytt leseeventyr, er det skjønne tekster som står høyest på listen.

– Eg les aller helst noveller, romanar og dikt. Problemet er å slutte å vere forfattar og bare lese. Ikke vurdere det profesjonelt, men falle inn i teksten. Det skjer innimellom, at eg blir ein lesar. Då blir eg glad og mjuk og snill og femten år igjen.

Forfatteren innrømmer at han litt for ofte er kollega på jobb med et vurderende blikk. Likevel leser han for gledens skyld, og er klar for å gyve løs på nye og gamle titler som kommer på hans vei i 2021.

– Eg tar lesinga på hælen. Men no har eg tinga den nye novellesamlinga til Lucy Caldwell, Intimacies. Den gler eg meg til å opne. Likte godt den forrige novellesamlinga hennar som heitte Multitudes. Så skal eg sikkert jobbe meg gjennom Jon Fosse sine seks bind om Asle og Asle. Har også tenkt å lese Ali Esbatis bok Etter rosetogene, 22 juli og det farlige hatet, forteller han.

På spørsmål om hva Grytten anbefaler oss å ta fatt i, har han mange sterke tips å komme med:

– Ali Smith er ein favoritt her, og den årstidskvartetten som ho no har fullført, kjem til å bli ståande som sentralt verk frå desse siste åra. Vidare trur eg mange kunne hatt stor glede av å lese Bjørn Olaf Johannessens Avskjedstaler gjennom tidene, som kom ut i fjor. Vittig og vemodig om ein noko underkommunisert mannstype. Og så blir det aldri feil å lese Gunnhild Øyehaug og hennar amerikanske tante, Lydia Davis, anbefaler han.

Den prisbelønnede forfatteren er sommeren 2021 aktuell med en ny novellesamling, Gut, jente, juni, juli. Det siste året har gått med til å skrive ferdig det han kaller badenoveller.

– Idéen til samlinga har eg kokt på ei god stund. Det er ei skikkelig sommarbok. No har eg tatt til å skisse på nye prosatekster, både korte og lange, så får vi sjå på kva som kjem ut av det, sier han, og legger til:

– Eg har bra idear i kokaren, trur eg.

Det tror vi også! Har du lyst å lese Gut, jente, juni, juli, en av Gryttens tidligere utgivelser eller anbefalinger? Du finner de tilgjengelig som e-bøker til din PocketBook. Blant annet hos Norli bokhandel.

God lesing!

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD