The Ickabog av J.K. Rowling - en av mange fantastiske historier som nesten ikke ble publisert

11. juni 2020

OK, la oss bare gjøre det klart med en gang - The Ickabog har ingenting med Harry Potter-universet å gjøre. Det er likevel en Rowling-fortelling som det absolutt er verdt å legge merke til.

Handlingen finner sted i et lite, oppdiktet land, hvor en narsissistisk konge skremmer innbyggerne med et mystisk monster, som visstnok lever av å spise barn og sauer.

Historien om The Ickabog ble faktisk til mens Rowling jobbet med Harry Potter. Det var en historie hun skrev for å kunne lese for egne barn, og hun leste kapitelene etter hvert som hun skrev dem. Men siden forfatteren hadde mye annet på agendaen, ble The Ickabog ble lagt på hylla i mange år. Det var først våren 2020, i forbindelse med koronapandemien og nedstengingen av samfunnet, at Rowling bestemte seg for å finne fram boka igjen. Hun håpet fortellingen kunneglede barn i en tøff situasjon.

Forfatteren opprettet en nettside der barn kan lese boka helt gratis. Over en periode på syv uker poster hun jevnlig nye kapitler i fortellingen. Forfatteren har også lansert en tegnekonkurranse, der hun daglig forteller barn hva hun trenger hjelp til å illustrere. Vinner-tegningene vil bli brukt i den trykte versjonen av The Ickabog som er planlagt utgitt senere i 2020.

The Ickabog har nå blitt lansert på flere språk, og vi håper og tror det vil komme en norsk versjon etterhvert. I mellomtiden henter vi fram et knippe bøker som i dag må regnes som kultromaner, men som bare så vidt gikk i trykken.

En varig fest av Ernest Hemingway

Tidlig i sin litterære karriere i Paris pleide Hemingway å skrive ned tanker og observasjoner i en notatbok. Det tok mange år før forfatteren tilfeldigvis fant igjen notatboka i kjelleren på Ritz Hotel. Disse skribleriene ble grunnlaget for Hemingways bemerkelsesverdige memoarer.

Carrie av Stephen King

Alle utgivere nektet å trykke romanen, som likevel endte med å starte forfatterens karriere. Det verste er at King selv var enig med utgiverne i at boka ikke var bra nok, og forkastet deler av manuskriptet. Heldigvis hadde King en bestemt kone, som tvang ham til å fullføre historien. Carrie (som dessverre ikke finnes på norsk) ble en stor suksess, og banet veien for King’s mest kjente bok, Ondskapens hotell.

Lolita av Vladimir Nabokov

En kultroman fra det tjuende århundret, som først ble utgitt av et lite fransk forlag innen erotisk litteratur. Den russisk-amerikanske forfatteren hadde prøvd alle tenkelige amerikanske forlag, men de nektet alle å forholde seg til det de mente var en svært vulgær og umoralsk historie. Nabokov mente likevel at fortellingen fortjente å bli publisert, og tok en sjanse da han brukte det lille, franske forlaget. Det skulle han ikke angre på. Til tross for et langt forfatterskap er Lolita fortsatt hans mest kjente roman, og regnes som en skandalesuksess.

Harry Potter av J.K. Rowling

Det er rart å tenke seg nå, men verdenssuksessen Harry Potter hadde faktisk en ganske trøblete begynnelse. Rowling fikk avslag på avslag hos forleggerne, som ikke så potensialet i eventyrfortellingen. En av dem oppfordret Rowling til å ta seg en “ordentlig jobb”, siden barnelitteratur ikke var noe å satse på. Så feil kan man altså ta!

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD