#lesetipsfraenforfatter: Hva leser Lars Amund Vaage?

22. juni 2021

Det uferdige huset av Lars Aamund Vaage er nominert til prestisjeprisen Nordisk råds litteraturpris. Boken blir omtalt som en av fjorårets beste romaner. I #ukenslesetipsfraenforfatter spør vi Vaage om råd, hva han selv leser nå, og selvfølgelig hva mer vi har i vente.

– For tiden leser jeg historie og idéhistorie, pluss gamle aviser og brev, for å prøve å forstå den heftige tiden mellom 1905 og 1940. I denne perioden stod mange store verdispørsmål og politiske spørsmål åpne, sier han, og tilføyer:

– På 20-tallet var vi nær en revolusjon, på 30-tallet et høyrekupp, og i Markens grødekunne Hamsun i 1917 skrive at en av personene hans hadde "en ynkelig liten negerhjerne.

Vaage fikk sitt store gjennombrudd med romanen Rubato i 1995. Siden den gang har han innkassert en rekke priser for sine bøker. Selv om han først og fremst er romanforfatter, er det ikke samme sjanger som står høyest på egen leseliste:

– Lenge har det vært slik at jeg liker best å lese faglitteratur og poesi. Romanen har jeg blitt mindre opptatt av som leser. Man kan aldri bli ferdig med å lese historie, så det er det jeg planlegger å lese fremover, sier han.

– Men jeg skal også lese romaner av Tormod Haugland og Eirik Ingebrigtsen. Det er to forfattere som både er litterære og politiske, legger han til.

Det er med andre ord ikke helt fjernt for romanforfatteren å lese romaner. Det er også tre av denne sjangeren han anbefaler oss å gå løs på.

– Vil anbefale dere å lese Mrs. Dalloway av Virginia Woolf, Ingen skriver til Obersten av Gabriel Garcia Marquez og Jean Rhys Wide Sargasso Sea, sier han.

Svaret på om Det uferdige huset vinner kampen om Nordisk råds litteraturpris får vi i oktober. Er du en av mange som satte stor pris på verket, kan vi røpe at det muligens kommer en fortsettelse.

– Ja, jeg skriver på noe nå. Kanskje det er en slags fortsettelse av boken jeg gav ut i fjor?

Spørsmålet lar han forbli ubesvart. Uavhengig av hva "kanskje" betyr, har vi mer i vente fra Vaage. I mellomtiden kan du lese en av hans tidligere utgivelser eller anbefalinger. Du finner dem som e-bøker til din PocketBook, blant annet hos Norli Bokhandel.

God lesing, og god helg!

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD