#lesetipsfraenforfatter: Hva leser Marta Breen?

11. mars 2021

Er det behov for feminisme i vår tid? Absolutt, mener forfatter, spaltist og foredragsholder Marta Breen. Kjønnsroller, feminisme og kvinner i kulturlivet er gjennomgående temaer i hennes forfatterskap. Men hva har Breen selv på leseagendaen?

Marta Breen (f. 1976) er en prisbelønnet norsk sakprosaforfatter og journalist. Siden debuten med Piker, vin og sang (2006), har hun utgitt en rekke feministiske bøker som har vært bestselgere i både inn- og utland. Når forfatteren selv skal lese, faller ikke sjangervalget langt fra stammen.

– Jeg skal innrømme at det blir mest sakprosa på meg. Det er viktig for meg å lære noe nytt når jeg leser, sier Breen.

– I tillegg liker jeg godt personlige essays, som for eksempel den fine lille boka Peppermø av Amy Lindroth, som nylig kom ut på norsk, legger hun til.

Det er ikke alltid Breen har sakprosa på agendaen. Tross alt kan vi lære mye nytt av skjønnlitteraturen også.

– Nå har jeg nettopp begynt på Monica Isakstuens nye roman Mine venner. Isakstuen tar alltid opp interessante temaer, så denne gleder jeg meg til!

Til PocketBook forteller Marta Breen at hun arbeider med et nytt spennende bokprosjekt om sterke kvinneskikkelser i Oslo. Dette preger hennes leseplaner for 2021.

– Det blir nok mange biografier i tiden framover. Men jeg er glad i biografier, altså. Og særlig om kvinnelige pioner av ulike slag, sier hun, og legger til:

– I 2021 har jeg også tenkt til å lese den nye samtaleboken om finsksvenske Märta Tikkanen, Borde hålla käft.

Dersom du trodde det holdt med ett bokprosjekt av gangen, må du tro om igjen. Til glede for lesere som har satt pris på hennes tidligere illustrerte bøker, som Kvinner i kamp (2018), har hun mer på lager. Denne gangen med sitt eget forbilde i sentrum.

– Ja, i tillegg til Oslo-boka skriver jeg på en tegneseriebiografi om Norges første radikalfeminist, Aasta Hansteen. Hun var en utrolig modig person og er på mange måter mitt store forbilde, sier Breen.

De siste årene Marta Breen turnert i store deler av verden med foredrag og likestilling. For å nevne et par, har hun snakket om homofiles rettigheter i Moskva, om kroppspress for kvinner i Rio de Janeiro, og undervist engelske skolebarn om de britiske suffragettene.

Heldigvis må det ikke lange flyreiser til for at forfatteren skal kunne slappe av med en god bok.

– Det er nok på kafé eller i solveggen på terrassen at jeg liker best å lese. Aller helst med et glass vin, avslutter hun.

Har du lyst til å lese de samme bøkene som Breen, eller kanskje noen av hennes tidligere utgivelser mens vi venter på nytt? Du finner de tilgjengelig som ebøker til din PocketBook.

God lesing!

Tilbake
Aa HD