#lesetipsfraenforfatter: Hva leser Mona Høvring?

4. juni 2021

Under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling ble Mona Høvrig tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap. I ukens #lesetipsfraenforfatter har vi har spurt hva den kritikerroste forfatteren har på leseagendaen.

– Alt mulig. Skuespill, Sarah Kane, Tsjekhov, fagbøker om mikrober, skjønnlitterære klassikere, poesi, psykologi. Rett og slett "rått og revet", sier hun.

Høvring debuterte i 1998 med diktsamlingen IIK! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. Det er særlig språkets unike kraft og karakter som blir trukket frem, hvilket ikke går ubemerket forbi når hun snakker.

–Jeg tillater meg å leke litt ved å sette inn ordet "hvordan" jeg liker best å lese" i stedet for "hva" jeg liker best å lese". Da er svaret: Bredt, vilt, fritt, sier hun, og legger til:

–Jeg liker best å lese slik som nå, etter innfallsmetoden. Leser alt mulig av høy kvalitet som kommer til meg på veien. Det gir meg den beste følelsen av eventyrlighet og hverdagslig magi.

For sin forrige utgivelse, Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født (2018), mottok Høvring Kritikerprisen for beste skjønnlitterære bok. Til oss røper kritikerfavoritten hvilke bøker som står høyest på egen rangstige.

– Mine tre absolutt favoritter er Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin. Den er av hinsides kvalitet! Det er vanskelig å trekke frem en særskilt utgivelse av Clarice Lispector, men Stjernens time bør leses. En siste absolutt højdare i mitt leseliv, er Helle Helles Rødby-Puttgarden, forteller hun.

Høvring kommer snart med spennende nytt, en roman om den unge gutten Fråid og familien hans som blir utgitt nå i høst.

Neste bok etter dette består foreløpig bare av en overskrift.

– Ja, jeg har laga meg et dokument. Og ja, jeg har skrevet inn tittelen. Men ikke særlig mye mer. Det pleier ofte å være et tegn på at jeg skriver på noe nytt, sier hun, og avslutter med:

– Det blir spennende å følge de neste bøkene mine ut i verden!

Vi gleder oss til fortsettelsen og korter ned ventetiden ved å lese noen av Høvrings tidligere utgivelser og favoritter. Du finner bøkene som e-bøker til din PocketBook, blant annet hos Norli Bokhandel.

Forlaget Oktober

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD