De beste bøkene i 2020: Topp 5 mesterverk og bestselgere det er verdt å lese

14. desember 2020

2020 har vært et rart år, men det har vært et svært vellykket år for verdenslitteraturen. Vi har både fått nye verk fra store, etablerte forfattere, og vi har vært vitne til flere fantastiske debuter. Derfor ble det en utfordrende oppgave å velge ut de fem aller beste bøkene! Ikke desto mindre er PocketBook glade for å presentere våre topp fem bøker fra 2020 som alle burde lese:

“Et lovet land” av Barack Obama

USAs 44. president og vinneren av Nobels fredspris er uten tvil en av de mest opplyste og populære politikerne i vår tid. Så det er ingen overraskelse at hans 768-siders memoar ble en bestselger allerede første salgsdag.

“Et lovet land” er ikke bare en selvbiografi. Det er presidentens ærlige refleksjoner om demokrati, økonomi, makt, samfunn og rasisme. Obama deler også sin oppriktige mening om politiske allierte og motstandere, og beskriver fremferden og oppførselen til verdensledere i forhandlinger som har endret kursen i moderne historie.

De som liker lydbøker får dessuten en bonus – det er nemlig Obama selv om leser boken!

“Aftentid og morgengry” av Ken Follett

Bøkene til denne britiske forfatteren er så vellykkede at han må ansees som et fenomen i moderne litteratur, på linje med forfattere som Stephen King, Dan Brown og John Grisham. Så hva er Ken Folletts hemmelighet? Forfatteren har et stort talent for å forklare komplekse ting gjennom et enkelt språk, uten å ofre den dype betydningen av teksten eller fokuset på detaljer.

Hans etterlengtede nye roman, "Aftentid og morgengry", er den fjerde delen av den populære historiske Kingsbridge-serien om middelalderens England. Et stort team av historikere har hjulpet Follett, og du som leser kan forvente et fullstendig og troverdig dypdykk i Englands mørke fortid, der politiske intriger og maktkamp rev landet fra hverandre gang på gang. Her får du et gripende plot, levende karakterer og samtidig en lettlest historie, som er sjelden for slike historiske romaner.

Har du ikke lest noen av bøkene Kingsbridge-serien? Da har vi gode nyheter til deg: "Aftentid og morgengry" er faktisk skrevet som en forhistorie til de tre tidligere utgitte bøkene, og er derfor en ypperlig introduksjon til serien.

“A Children’s Bible” av Lydia Millet

Denne nye romanen av Pulitzer Prize-finalisten Lydia Millet er en fantastisk lignelse om ulike generasjoner og deres forståelse for klimaendringene. Forfatteren blander på briljant vis stilarter og sjangere, slik at historien både minner om en lett tenåringsroman og den klassiske romanen Fluenes herre, samtidig som den kommer med imponerende henvisninger til Noahs Ark.

Flere familier har gått sammen om å leie et stort herskapshus i sommerferien. De voksne er så lei av alle hverdagens problemer at de straks kaster seg inn i tankeløse fester, og helt glemmer barna som gradvis mister troen på den eldre generasjonens visdom. Så den dagen det oppstår en katastrofe, og huset blir avskåret fra hele verden, er det barna som må ta vanskelige beslutninger og betale for uforsiktigheten til de voksne.

"A Children's Bible" har fått mye anerkjennelse, og har blant annet havnet på New York Times’ Topp 10 bøker i år. Boken har ikke kommet ut på norsk (ennå, men vi håper den kommer!).

“What Would Frida Do?: A Guide to Living Boldly” av Arianna Davis

Nok en engelskspråklig bok som må med på listen. Denne boken er en biografi om den meksikanske kunstneren og kultfiguren Frida Kahlo, men den er også mye mer. Forfatteren hjelper leserne med å få svar på vanskelige spørsmål, inspirert av motet og originaliteten til Frida Kahlo.

Denne kunstnerens liv er en fargerik mosaikk av spesielle hendelser, kjærlighet, lidelse og kunst, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor forfattere og regissører har så stor interesse for henne. Arianna Davis begrenset seg imidlertid ikke til historien om legendens liv. Forfatteren ser på Frida Kahlo som et ideal for moderne kvinner som mangler selvtillit eller mot til å være lykkelige. Derfor, ved hjelp av kunstnerens biografi, svarer Arianna på spørsmålet: "Hva ville Frida gjøre i en slik situasjon?"

Denne boken, som medier verden over har med på sine topplister, har en god sjanse til å bli årets beste motivasjonsbok.

“Shuggie Bain” av Douglas Stuart

Denne ble først publisert i 2020, og i februar 2021 gis den ut på norsk. Denne boken må representere årets mest vellykkede bokdebut. Den er ført i pennen av skotsk-amerikanske Douglas Stuart, og har allerede vunnet Bookerprisen, en av de mest prestisjefylte litterære prisene.

Handlingen finner sted i Glasgow under Margaret Thatchers regjering. Denne selvbiografiske boka forteller om det harde og noen ganger uutholdelige livet til den 16 år gammel gutten Shuggie Bain, som bor sammen med sin alkoholiserte, men vakre mor. Han er helten som standhaftig prøver å hjelpe henne i kampen mot demonene. Shuggie lærer etter hvert også å godta seg selv og tørre å være slik han er.

Det tok nesten et tiår for Douglas Stuart å fullføre sin første bok, som ble avvist av mer enn 30 forlag før den ble utgitt. Forlaget som aksepterte den må ha forstått hvilket mesterverk de hadde mellom hendene!

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD