Romantikkprisen 2021 - En PocketBook-kåring av litteraturverdenens mest romantiske par

10. februar 2021

Februar er måneden da valentinsdagens kjærlighetsbudskap omringer oss fra alle kanter. Enten vi ser på film, handler i dagligvarebutikken, sjekker mailinnboksen eller – og så klart – leser bøker, er det røde roser og hjerteformet sjokolade.

Kjærligheten har siden den greske oldtiden vært et tema i litteraturen. Selv om den blir beskrevet på nokså ulikt vis, er den like synlig i de gamle klassikerne som i den mer moderne fantasyromanen.

Vi i PocketBook har derfor opprettet Romantikkprisen 2021. Her kårer vi litteraturverdenens mest romantiske par. For at Romeo og Julie skal slippe å konkurrere med Bella og Edward, opererer vi med fem ulike kategorier. Her er våre vinnere og favoritter!

Klassisk litteratur

#1 Romeo og Julie– Romeo og Julie

Ja, det er kanskje litt rart, men hva er en Romantikkpris uten dette tragiske paret? Selv århundrer etter Shakespeares levetid er de fortsatt et symbol på ren og ven kjærlighet. Romeo og Julie rommer etter vår mening noe av litteraturhistoriens aller vakreste kjærlighetspoesi.

#2 Kjærlighet I koleraens tid – Florentino og Fermina

Det meste av Marquez’ diktning er gjennomsyret av latinamerikansk romantikk, men beretningen om Florentio og Ferminas forhold er nok en av de vakreste kjærlighetsromanene skrevet på spansk. Selv den mest hardhjertede leser påvirkes av hovedpersonenes opp- og nedturer.

#3 The Great Gatsby – Jay og Daisy

En av det 20. århundrets største romaner og mest slående kjærlighetshistoriene i litteraturen kan ikke utelates fra vår kåring. Selv om det nå er nesten 100 år siden første utgivelse, fortsetter Jay Gatsbys følelser for Daisy å inspirere og berøre nye generasjoner av lesere.

Dystopiske romaner

#1 1984 – Winston og Julia

Kjærlighet under tyranni og totalitært regime høres kanskje uvirkelig ut, men så er faktisk forholdet til Winston og Julia det: surrealistisk og forutbestemt. Men hvem sa det gjorde dem til et mindre vakkert par?

#2 Gå aldri fra meg – Kathy og Tommy

Nobelprisvinneren Kazuo Ishiguros roman er langt ifra det en kaller en klassisk dystopi. Det er en fortelling om kloner, født med en eneste oppgave: å donere organer til de virkelige menneskene. Men selv kloner er vanlige mennesker med vanlige følelser. Det er kjærligheten mellom Kathy og Tommy et bevis på.

#3 The Hunger Games – Katniss og Peeta

Katniss og Peeta har kanskje ikke et rikt og intenst kjærlighetsliv. For det er knapt tid til å pleie kjærligheten midt i dødslekene og i kampen mot diktaturet. Likevel er det en fryd å følge parets utvikling gjennom bøkene.

Moderne romaner

#1 Normale mennesker – Conell og Marianne

Den unge forfatteren Sally Rooney har allerede fått status som en moderne Salinger. Hennes karakterer ligger så tett på leserens virkelighet at deres handlinger og ord er som tatt ut fra livet utenfor teksten. Marianne og Conell er barn av en usikker millenniumsgenerasjon som sliter med å håndtere sine følelser. Kanskje er det nettopp derfor paret berører oss i så stor grad.

#2 Loneliness on the Net – Jakub og kvinnen uten navn

Tittelen på Wisniewskis kultroman favner egentlig hele dens essens: Det er en fortelling om hvor vanskelig det er å finne kjærligheten i vår tid, og hvor vanskelig det er å holde på den. Nå som alt er heldigitalt, kan vi ikke be om en mer passende kjærlighetshistorie enn den Jakub og hans elskede utvikler over nett.

#3 Bridget Jones’ Dagbok – Bridget og Mark

Likheten er påfallende mellom Bridget og Mark og prototypene vi finner i Austens udødelige klassiker. Likevel kan vi ikke benekte for at denne morsomme og romantiske historien fascinerer oss fra første side.

Fantasyromaner

#1 Harry Potter – Ronny og Hermine

Ikke vondt ment mot Harry og Gulla, men hovedparet i Rowlings saga er uten tvil Ronny og Hermine. Gjennom alle syv bøkene ser vi hvordan forholdet utvikler seg og modnes inntil vi endelig får den lykkelige slutten alle håper på. Etter vår mening utkonkurrerer denne selv den episke finalen mot Voldemort.

#2 Twilight – Edward og Bella

«Hvem vil Bella velge til slutt: Edward eller Jacob?» Det er ingen fantasyserie som sjonglerer den triangulære kjærligheten på samme vis som Stephanie Meyer. Derfor er Bella og Edward ikke bare det mest populære paret i moderne litteratur, men i popkultur generelt.

#3 The Witcher – Geralt og Yennefer

Kan du forestille deg en mer passende match enn en monsterjakter og en mektig trollkvinne? Geralt og Yennefer må beseire mange ytre og indre demoner. Men akkurat det gjør deres kjærlighet så imponerende.

Krimromaner

#1 Postbudet ringer alltid to ganger – Frank og Cora

Kjærlighet kan tvinge mennesket til å gjøre rare, til og med grufulle, ting. Dette er forholdet mellom den sesongansatte Frank og restauranteierens kone, Cora, en tydelig bekreftelse på

#2 Rebecca – de Winter-paret

Når den unge kvinnen godtar frieriet fra den rike enkemannen Maxim, har hun ingen anelse om hva som venter henne på hans enorme gods. Men på tross av alle farer og trusler, tviholder hun sin kjærlighet til ham og drømmen om evig lykke.

#3 Skandale i Bøhmen – Sherlock og Irene

Den superintelligente detektiven har ikke akkurat tid til romantiske forhold, men hvis han skulle hatt tid til det, ville Sherlock og Irene garantert blitt et strålende par. Ingen annen enn den utspekulerte svindleren, Irene, kan få Scherlock til å fremstå som en idiot. Kanskje det er derfor han aldri klarer å glemme henne.

Tilbake

Som mange selskaper, bruker PocketBook informasjonkapselteknologi for å forbedre din brukeropplevelse, for analytiske-og markedsføringsgrunner som er å vise deg relevante tilbud som er skreddersydd for dine interesser, mens du er på denne nettsiden og nettsidene til tredjeparter. PocketBook respekterer dine personvernrettigheter, så vi ber deg om å ta et øyeblikk for å se på Administrering av innstillinger for informasjonskapsler. Vær oppmerksom på at strengt nødvendige informasjonskapsler alltid er aktivert. Om du godkjenner bruken av alle informasjonskapslene, klikk Ok i dette oppsprettvinduet. For å lære mer om teknologien bak informasjonskapsler, fordelene med dem og hvordan PocketBook bruker dem, gå til vår Melding om informasjonskapsler.

Aa HD